Bij iedereen die bezig is met het nastreven van een structureel gezonde en verantwoorde levensstijl, is het aanpassen van het voedingspatroon vaak een behoorlijke uitdaging.
Het is dan ook aan te raden om in kleine stappen je voedingspatroon aan te passen. Wanneer men het voedingspatroon rogoureus gaat omgooien is de kans op terugval erg groot. Wanneer je stap voor stap te werk gaat, voelt het minder alsof je op een streng ‘dieet’ zit.
De eerste stap, na het in kaart brengen van je calorie inname vs je calorie verbruik, is het vervangen van ongezonde snack momenten met gezonder varianten. Het is namelijk helemaal niet erg om naast je 3 hoofdmaaltijden nog wat te snacken, maar dan is het wel belangrijk dat je hierin verstandige keuzes maakt.
Vaak wordt gedacht dat gezond eten niet lekker is, maar de kunst is om gezonde dingen te vinden die je wel lekker vindt. Dan mag jezelf dus verwennen met een snack zonder je schuldig te voelen.
Hieronder wat gezonde snack inspiratie:
- Olijven (zonder olie of feta)
- Tomaatjes, wortels, komkommer, paprika en alle andere rauwe groentes (als extra verwenning kun je een dipje maken van kwark met hummus)
- Stukjes appel met kaneel (in de winter even in de magnetron en dan is het net appeltaart)
- Gekookt ei (ook goed om je eiwit inname op peil te houden)
- Kikkererwten uit de oven (bestrooi ze met een beetje chili poeder, jammie!)
- Handje noten (dit bevat wel redelijk veel calorietjes, maar ook veel gezonde vetten)
- Stuk fruit (beperk het wel tot max. 2 per dag ivm de fruitsuikers)
- Rijstwafel met een plakje kipfilet of hummus (rijstwafel alleen is weinig vullend en zorgt vaak voor meer honger)
Uiteraard is er in een gezond en verantwoord voedingspatroon ook ruimte voor een koekje of snoepje. Kies hier dan bewust 1 of 2 momenten per week voor en houdt het dan ook bij 1 koekje of snoepje, dus niet een heel pak 😉
Enjoy!!